בדרך כלל כאשר משתמשים במילה מוצר הכוונה היא למוצר צריכה כמו למשל רכב, מעדן חלב או פריט לבוש לצורך העניין. עם זאת, בעולמנו קיים מגוון רחב ביותר של מוצרים מסוג שונה וכפי שכבר הסגירה אותנו הכותרת, אנחנו מתכוונים כמובן למוצרים הפיננסיים. מוצרים אלו הם מוצרים שמאפשרים להרכיב תיק השקעות, כלומר אם להשתמש במילים פשוטות, מדובר על מוצרים שמאפשרים להפוך סכום מסוים של כסף לסכום גדול יותר של כסף.
את כלל המוצרים של המשקיע נהוג לכנס תחת תיק השקעות אחד שמאפשר לו לצמצם את רמת הסיכון הכללית על ידי אחזקה של כמה נכסים במקביל. ישנן חברות רבות שפועלות בישראל שמתמחות בתחום של ניהול תיקי לקוחות שמטרתן לסייע למשקיעים ליהנות מהתשואה הגבוהה והמוצלחת ביותר עבור כספם. במאמר זה נדון בשני סוגים שונים של מוצרים פיננסיים על מנת להעשיר את ידיעותיכם בתחום זה שמעטים בקרב הציבור הרחב מכירים מקרוב. קריאה נעימה.
תעודת סל
תעודת סל היא תעודה שמונפקת על ידי גוף פיננסי שמזכירה מאוד איגרת חוב. התעודה נסחרת מטבע הדברים בבורסה לניירות ערך ומאפשרת למשקיע שהיא נמצאת בבעלותו לעקוב אחרי מגוון רחב ביותר של נכסי בסיס כמו למשל מדדי איגרות חוב, מדדי מניות, סחורות ועוד. המחיר של התעודה הוא נגזרת של הנכס שאליו היא צמודה ומחושב לפי נוסחה שנקבעת מראש בתשקיף של התעודה.
ישנם סוגים רבים של תעודות סל. להלן מספר סוגים מרכזיים:
• תעודת סל מניות – עוקבת אחרי מדד מניות כמו למשל מדד ת"א 25 או מדד היורוסטוקס 50 האירופאי.
• תעודת סל אגרות חוב – עוקבת אחרי מדדי אגרות חוב ממשלתיים או קונצרניים.
• תעודת סל מט"ח – עוקבת אחרי שערי מטבע ומטבע הדברים מחושבת באופן יומי ונושאת ריבית (לרוב מדובר על ריבית שבועית).
קרנות נאמנות
כלי השקעה פיננסי נפוץ במיוחד הוא קרן נאמנות שמטרתה העיקרית היא השקעה משותפת של כלל העמיתים בקרן בניירות ערך שבתקווה תניב רווחים משותפים מעצם ההחזקה של הניירות או מביצוע של עסקאות. קרנות הנאמנות מנוהלות על ידי מנהלי קרנות ופועלות מתוקף הסכמי נאמנות שונים שפרטיהם מפורסמים באמצעות תשקיף ספציפי עבור כל קרן וקרן.
בין היתר קיימות כיום קרנות נאמנות גמישות שמאפשרות לקבל גמישות מרבית בנוגע להשקעת כספי חברי הקרן, קרנות מנייתיות שבהן משקיעים חברי הקרן את כספם באפיקים מנייתיים, קרנות אג"חיות, קרנות מעורבות, קרנות מט"ח ועוד. להלן פירוט קצר אודות מספר שיטות סיווג של קרנות נאמנות:
• חלוקת הרווחים – ישנן קרנות שניתן לחלק את הרווחים שלהן לבעלי היחידות כדיבידנדים וישנן שלפי התשקיף שלהן אין אפשרות כזו.
• היקף הנכסים – באופן כללי נהוג לסווג את הקרנות השונות לשתי קבוצות מבחינת היקפן. בקבוצה הראשונה קיימות קרנות נאמנות בהיקף של עד חמישים מיליון ₪ ובקבוצה השנייה קרנות נאמנות של בין חמישים למאה מיליון ₪.
• פיזור ההשקעות – קרן גמישה היא קרן שמאפשרת להשקיע את הנכסים הקיימים בה בכל אחד מאפיקי ההשקעה הקיימים לפי החלטתו של מנהל הקרן תוך מגמה לנצל באופן הטוב ביותר את תנודות השוק ואילו קרן מתמחה היא קרן שבה שיעור ניכר מסך כל נכסיה מושקע באפיק השקעה בודד.
ניהול של תיק השקעות
בין אם מדובר על השקעה בקרנות נאמנות, משכנתאות או תעודות סל מכל סוג שהוא, ישנה חשיבות עליונה לדאוג לכך שאת כלל השקעות ינהל גוף אחראי ומקצועי תוך שקיפות מלאה ללקוח, כלומר למשקיע. מנהל תיק ההשקעות למעשה מקבל מהמשקיע אישור או ייפוי כוח לבצע פעולות שונות בכספו בהתאם לתנאים שסוכמו מראש. המדיניות של ההשקעות נקבעת מול המשקיע בתיאום מלא תוך התחשבות בסגנון ההשקעה המועדף עליו (השקעות לטווח ארוך או קצר, השקעות שנושאות סיכון גבוה או נמוך ועוד) וכן תוך התחשבות בכלל הנכסים המצויים ברשותו.
לפי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בניהול תיקי השקעות ובשיווק השעות שנחקק בשנת 1995 קיימים תנאים ברורים ומחייבים שרק מי שעומד בהם יכול לעסוק בניהול של תיקי השקעות. מדי שנה הרשות לניירות ערך מעניקה רישיונות לאלו שרשאים לקבלם וישנה חשיבות עליונה לוודא מראש כי הגוף שאתם מעוניינים להפקיד בידיו את ניהול התיק שלכם אכן מחזיק ברישיון זה.
קרנות השתלמות
קרנות השתלמות נועדו בתחילת דרכן לשמש עובדים במשק הישראלי למימון של השתתפות בכנסים או לצורך לימודי המשך. עם זאת, כיום הקרנות משמשות ברוב המוחלט של המקרים כאפיק מסוים של חיסכון כללי שמתאים לטווח בינוני. כיום קרוב לארבעים אחוז מהשכירים במשק הישראלי מחזיקים בקרן השתלמות. את התשלום עבור הקרן מבצע הן המעסיק והן העובד כשהתשלומים החודשיים פטורים ממס עד לאחוז מסוים מההכנסה שעומד כיום על 7.5% מהמשכורת מצד המעסיק ו- 2.5% מצד העובד עד תקרת הכנסה מסוימת שמשתנה מדי שנה.
קרנות ההשתלמות הן סוג מסוים של קופת גמל ועל כן ישנו צורך לפרט גם אודות מוצר פנסיוני זה.
קופות גמל
קופות גמל מאפשרות לחסוך לטווח בינוני או לטווח ארוך. ההפקדה בקופת הגמל מתבצעת על ידי העמית שיכול להיות עצמאי או שכיר אך במקרה שמדובר על שכיר, הרי שהכספים שמועברים לקופה יועברו על ידי המעסיק שלו. לכל אחת מקופות הגמל קיים תקנון מסוים שמחייב את הקופה מצד אחד ואת העמיתים מצד שני וזהו אחד האלמנטים המרכזיים שמבדילים בין סוג זה של מוצר פנסיוני לבין תכניות אחרות כמו למשל ביטוח מנהלים שבהן קיים חוזה נפרד ושונה בין כל מבוטח לבין החברה שעמה הוא עומד בקשר (חברת הביטוח).